MEisje met plant

Ik heb weer zelfvertrouwen

'Als kind werd ik mishandeld. Jarenlang heb ik gedacht dat het mijn schuld was. Nu weet ik wel beter. Ik kon als kind niets doen. Het werd mij aangedaan. Dankzij Traumacentrum Jeugd Limburg leg ik de schuld niet meer bij mezelf. Ik ben mezelf gaan waarderen. Ik mag er zijn.'

Als je in het verleden iets ergs is overkomen, kan het zijn dat je daar nog steeds last van hebt en klachten door ondervindt. Er kan dan sprake zijn van een trauma. Een trauma kan bijvoorbeeld nachtmerries veroorzaken, angstgevoelens, concentratieproblemen of vermoeidheid.

Soms is het moeilijk om over de dingen die je overkomen zijn, te praten. Ze zijn bijna te ingrijpend. Bijvoorbeeld omdat je als kind regelmatig te maken hebt (gehad) met huiselijk geweld. Meestal begrijp je de situatie niet en zoek je naar een verklaring. Misschien wijs je jezelf af omdat je denkt iets verkeerd te hebben gedaan of niets waard bent.

Maar je hebt niets verkeerd gedaan. Het zijn de dingen die je hebt meegemaakt die de angst en lichamelijke en/of psychische klachten veroorzaken. Die dingen kun je leren los te laten. Een trauma is te behandelen. Traumacentrum Jeugd Limburg kan je hierbij helpen.

Er zijn verschillende manieren waarop wij hulp kunnen bieden. We zoeken samen met jou naar de beste manier. Want ieder mens en ook iedere situatie is uniek. Er bestaat dus geen standaardoplossing. Maar er is wel altijd een oplossing.

Als jij de moeite neemt om samen met ons aan je angst en klachten te werken, gun je jezelf een stap in de goede richting. Je zult ervaren dat je anders leert kijken naar je ervaringen, dat je angsten verminderen en dat je weer zelfvertrouwen krijgt en zelfwaardering.

Wil je hulp? Praat met iemand in jouw omgeving die je vertrouwt. Of ga praten met je huisarts.  De huisarts kan je ook verwijzen naar het Traumacentrum Jeugd Limburg.